Ajankohtaista

Markkinakatsaus 22.1.2020 11:57
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Vahvaa menoa markkinoilla

 

Sijoittajat ovat jälleen kerran päässeet nauttimaan tammikuisesta kurssinoususta. Viime vuoden voimakkaan kurssinousun jälkeen pörssien vahvuus suorastaan yllättää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pörssi (S&P 500 -indeksi) kohosi vuoden 2019 aikana noin 30 %. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ensimmäisen vaiheen sopimus on allekirjoitettu ja vuodenvaihteen optimismi on kohollaan. Isot teknologiayhtiöt, jotka edustavat jo noin 20 %:a S&P 500 -indeksistä, kirittävät indeksejä uusiin ennätyksiin.

 

Tätä kirjoitettaessa markkinaa eivät kuitenkaan tunnu millään lailla häiritsevän geopoliittiset kriisit, yritystulosten lasku tai (liian) optimistiset tulosennusteet – Aasiassa jylläävästä koronaviruksesta puhumattakaan. Likviditeettiä riittää, osakkeet ovat ”pop” ja tuomiopäivän pasuunat on vaiennettu. Pörssi onkin noussut pienellä volatiliteetilla lähes joka päivä ja yliostetut indeksit irtautuvat kauemmaksi liukuvista keskiarvoistaan. Arvostustasot ovat korkealla lähes kaikilla mittareilla mitattuna.

 

Lienee realistista olettaa, ettei sama tahti jatku koko vuotta. Järkevä sijoittaja muistaa hajautuksen ja pitää sopivasti käteistä salkussaan parempia ostopaikkoja odotellessaan.
Kuten todettua tulosennusteet ovat olleet laskussa ja alkaneen vuoden ennusteet vaikuttavat optimistisilta. Makrotalousindikaattoreissa on nähty pientä kohenemista ja markkina diskonttaakin paranevaa talousnäkymää sekä odottaa pahimman kuopan olevan jo takana. Tämä alkaa kuitenkin olla jo hinnoissa. Yritysten omat kommentit tälle vuodelle ovat nyt erityisen mielenkiintoisia.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.