Syksy on saapunut ja sehän näkyy myös markkinoilla. Aloitetaan tällä kertaa kotimaasta: kehittyvän Aasian kasvuun vahvasti sidoksissa oleva Helsingin pörssi on kärsinyt kovasti viime viikkoina. Indeksitasolla laskua on kertynyt tätä kirjoitettaessa noin 9 % syyskuun alun huipuista – tuplasti esimerkiksi Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksiin verrattuna. Pörssimme, jossa sykliset toimialat (metsä, metalli, konepajat…) ovat yliedustettuina, ei kestä kasvun hyytymistä valuaatioiden ollessa jo valmiiksi koholla. Syklisyys yhdistettynä isoon ulkomaalaisomistukseen voimistaa usein markkinaliikkeitä, kuten tälläkin kertaa olemme nähneet. Kiinan kiinteistösektorin ongelmien vaikutus näkyi myös meillä useissa yhtiöissä, muun muassa KONEessa. Vaikka sijoitusympäristö onkin synkentynyt, sinne kuuluisaan ”eläkesalkkuun” voinee alkaa jo poimia 15–20 % laskeneita laatuyhtiöitä myös Helsingin pörssistä.
Koronapandemiasta palautuminen on vauhdittanut talouskasvua patoutuneen kysynnän vetämänä. Nopea ja kova kasvupyrähdys on nostanut myös inflaatiota, ja paine yritysten marginaaleissa on selvä. Muutamat yritykset, kuten muun muassa Fedex ja Nike, ovat jo varoitelleet kustannuspaineista sekä työvoimapulasta. Heikkenevä talouskasvu ja kustannusinflaatio aiheuttavat paineita voimakkaasti nousseisiin tulosennusteisiin. Inflaatiopiikki, Yhdysvaltain keskuspankin arvopapereiden osto-ohjelman pienentäminen ja keskuspankin puheet koronnostosta noin vuoden päästä ovat puolestaan nostaneet korkoja. Korkojen noustessa muun muassa korkean valuaation teknologiayhtiöt ovat olleet myyntinapin alla.
Tulosennusteiden nousun rauhoittuessa näillä hetkillä alkava tuloskausi onkin taas erityisen mielenkiinnon kohteena. Pörssin paluu nousu-uralle vaatinee tulosennusteisiin liittyvän epävarmuuden hälvenemistä, mutta kurssilasku lienee jo vaimentanut tuloskauden odotuksia. Vaikka loppuvuoden sijoitusnäkymää leimaakin epävarmuus ja normaalia suurempi heilunta, uskomme, että markkinoilla ostopaikkoja aletaan jo kyttäillä.