Ajankohtaista

Markkinakatsaus 19.8.2021 12:49
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Viilenemistä ilmassa

 

Syksyä kohti mentäessä markkinatunnelmissa on havaittavissa viilenemistä. Pitkään kapeassa nousuputkessa yläviistoon kurottanut osakemarkkina on alkanut hieman säröilemään. Tunnelmia on hapantanut muun muassa uhka talouskasvun hidastumisesta, lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin kommentit arvopapereiden osto-ohjelman pienentämisestä ja Kiinan viimeaikaiset toimet teknologiasektorin regulaatioon liittyen ovat painaneet sijoittajien tunnelmia. Korona ei ole ohi ja joillain alueilla viranomaisten toimet ovat olleet hyvinkin voimakkaita; yksittäisetkin tartunnat ovat voineet johtaa lockdowneihin. Myöskään erittäin hyvä tuloskausi ei ole jaksanut kursseja nostaa joten voimme olettaa että markkina katsoo kulman taakse edellä mainittuja asioita pähkäillen.

 

Markkina on lisäksi ollut niin euforinen että tappioiden tekemiseen on vaadittu eritystaitoja. Yksityissijoittajien armeijan joukkovoima on toistaiseksi ostanut nopeasti tämän vuoden harvat markkinalaskut. Riittääkö voimaa myös syysmyrskyissä?

 

Vaikka lähivuosien tuotto-odotukset ovatkin maltillistuneet, positiivisiakin argumentteja sijoitusmarkkinan positiivisen kehityksen puolesta löytyy. Korkotaso, varsinkin Euroopassa, pysynee matalana vielä pitkään ja yritysten tuloskunto on hyvä ja tulosennusteet edelleen vahvasti nousevia. Rokotekattavuuden avulla pääsemme toivottavasti myös koronasta eroon ja elämä alkaa normalisoitumaan.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.