Ajankohtaista

Markkinakatsaus 12.11.2021 09:45
Teemu Perälä, salkunhoitaja

To the moon...

 

Markkina on rikkonut jälleen uusia ennätyksiä vahvasti sujuneen tuloskauden vanavedessä. Kauppaa käydään pörsseissä nouseviin kursseihin, ja listautumismarkkina pysyy tulikuumana. Alusta- sekä tarinatalouden rintamalla miljardiluokan yrityskaupat ovat arkipäivää, ja kryptovaluutat ovat kaikkien huulilla. Useimmilla sektoreilla valuaatiot ovat selvästi kovempia kuin historiassa keskimäärin. Yhdysvaltain keskuspankki pienentää arvopapereiden osto-ohjelmaa hallitusti varoen säikäyttämästä markkinaa ja pitkät korot Yhdysvalloissa ovatkin kääntyneet taas laskuun inflaatio-odotusten rauhoittuessa.

Mutta mikä voisi mennä pieleen? Onko markkinassa jo kaikuja loppuvuodelta 1999?

Ei välttämättä, mutta huolenaiheita kyllä löytyy, jos niitä haluaa etsiä. Kiinan kiinteistökehittäjien kriisi on iso akuutti huoli tällä hetkellä. Evergranden ongelmat ovat jo vanha juttu, mutta nyt näyttää siltä, että paikallinen kiinteistökriisi on leviämässä high yield -yhtiöistä myös investment grade -yhtiöihin ja negatiivinen kierre Kiinan taloudessa leviää. Merkittävä osa globaalista talouskasvusta tulee Kiinasta ja kasvuvauhdin heikkeneminen vaikuttaa suoraan läntisiin talouksiin. Aikaisemmista kriiseistä poiketen Kiina ei ole ainakaan vielä avannut elvytyshanojaan. Valtaapitävä kommunistinen puolue on kiristänyt muutenkin otettaan taloudesta ja ärhentely Taiwanin kanssa sekä Hong Kongin demokratialiikkeen tainnuttaminen ovat vain osa puolueen hegemonian vahvistamisprosessia. Toistaiseksi Kiinan negatiivinen uutisvirta ei ole vielä säikäyttänyt markkinaa, mutta onko tämäkin jo hinnoiteltu markkinoilla, jää nähtäväksi.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.