Ajankohtaista

Markkinakatsaus 26.8.2022 06:15
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Sähköä ilmassa

 

Kesätauon jälkeen onkin taas mukava palata kirjoituspöydän ääreen. Valitettavasti aihepiiri sijoitusmarkkinalla on pysynyt synkkänä syksyä kohti mentäessä, kohtuullisesta kesärallista huolimatta. Vanhat tutut teemat kuten inflaatio, korot, taantumapelot ja enenevässä määrin sekä energiaan että Kiinan talouteen liittyvät ongelmat ovat tapetilla.

 

Umpisolmussa olevaa eurooppalaista energiamarkkinaa tuntuu ohjaavan itse belsebuubi, ja saattaapa olla, että sellainen Moskovassa istuukin. Korkeista sähkönhinnoista johtuen tuotantoa suljetaan tai vähennetään muun muassa alumiini-, sinkki- ja lannoiteteollisuudessa. Saksassa ydinvoiman mahdollinen jatkoaika ei auta maakaasua syöttöaineenaan käyttävää kemianteollisuutta, joka jalostaa maakaasusta muita kemianteollisuuden raaka-aineita. Koronakriisin jäädessä taka-alalle poliittiset päättäjämme joutuvat siirtymään koronaelvytyksestä energiaelvytykseen. Samanaikainen korkojen nousu kuristaa kuluttajien ja yritysten tilannetta entisestään. Syistä, joita en täysin ymmärrä, eurooppalaisten yritysten tulosennusteet kuitenkin jatkavat nousuaan; johtuneeko heikosta eurosta (auttaa vientiteollisuutta) vai finanssisektorin isosta painosta (pankkien korkokatteet paranevat)…

 

Globaalin talouskasvun moottori, Kiinan talous, yskii pahasti. Talouden sakkaaminen näkyy muun muassa raaka-ainemarkkinoilla sekä merirahtien hinnoissa, ja säteilyvaikutukset osuvat monille läntisten talouksien sektoreille. Kiinteistökehittäjien kriisi syvenee ja pitkittyy; iso osa kiinalaisten kiinteistökehittäjien dollarimääräisistä lainoista hinnoitellaan markkinoilla alle 70 %:iin. Keskuspankki on tehnyt pieniä elvyttäviä toimenpiteitä, mutta isoa kanuunaa tarvittaisiin koko sektorin ongelmien hoitamiseksi – toistaiseksi poliittinen ohjaus on keskittynyt koronatilanteen aisoissa pitämiseen.

 

Mutta positiivistakin löytyy; Yhdysvalloissa työllisyystilanne jatkaa erittäin vahvana, ja on merkkejä siitä, että siellä inflaation kovimmat lukemat olisi nähty. Euroopassa inflaatiotilanne mahdollisesti vielä pahenee. Syksyn edetessä sijoittajalla onkin erityisen paljon pähkäiltävää. Talouden ja politiikan umpisolmut aukeavat kyllä jossain vaiheessa, mutta aikaa se vie. Markkinoilla auennee mahdollisia hyviä ostopaikkoja syksyn ja talven edetessä - pörssi kuitenkin aikanaan alkaa sihtaamaan positiivisten linssien läpi taantumakuopan yli.

 

 

Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.