Ajankohtaista

Markkinakatsaus 26.4.2021 06:20
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Patoutunut kysyntä ennustaa kulutusjuhlaa

 

Ensimmäisen neljänneksen tuloskausi on käynnistynyt positiivisissa merkeissä. Tähän mennessä ilmoitetut tulokset ovat – jälleen kerran – ylittäneet odotukset ja ohjeistusten nostoja kuluvalle vuodelle on saatu runsaasti. Talouskasvuennusteita on nostettu pandemian jälkeisen kulutusjuhlan alkamista odotellessa. Patoutunut kysyntä yhdistettynä valtaisaan elvytykseen ja hurjasti nousseeseen säästämisasteeseen takaa talouskasvuprosentin olevan lähes kaksinumeroinen, ainakin Yhdysvalloissa. Tällä puolen Atlanttia on rauhallisempaa, niin kuin olemme viime vuosina tottuneet. Mutta kunhan koronarokotuksiin saadaan täälläkin lisää vauhtia, alkaa myös Eurooppa elpyä vauhdilla.

 

Hyvät tulokset ja positiiviset makrouutiset eivät kuitenkaan enää ole nostaneet pörssikursseja aiempaan tahtiin. Tulosten ja talouden pitääkin parantua kovasti, jotta kurssitasot ovat valuaatiomielessä perusteltuja. Markkinaa ei voi väittää millään mittarilla erityisen halvaksi, ja tummia pilviä aiheuttaa koronamuunnosten leviäminen. Hyvä merkki on se, että kuplaantuneista SPAC- ja muista hypefirmoista ilmat ovat lähteneet pihalle - tämä kertoo yksinkertaisesti siitä, että loppupeleissä fundamenteilla on väliä. Elvytys jatkuu massiivisesti, pitkien korkojen nousu Yhdysvalloissa on rauhoittunut ja teknologiayhtiöt ovat taas iskussa. Pitkän kurssinousun jälkeen tie muuttunee kuoppaisemmaksi. Valikoidusti ja ajallisesti hajauttaen hyviin sijoitustuottoihin on toki mahdollista päästä jatkossakin.

 

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.