Ajankohtaista

Markkinakatsaus 16.12.2019 14:38
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Myötätuuli jatkuu markkinoilla

 

Osakemarkkinoiden vahva myötätuuli on jatkunut pelättyä paremman tuloskauden jälkeen. Kauppasotauutisointi on ollut sävyltään positiivista ja usko on kasvanut siihen, että makrotaloudessa pahin on takana. Saksan tuoreimmat talousluvut kertovat Saksan välttäneen täpärästi taantuman ja keskustelu autotulleista on siirtynyt eteenpäin. Osakekurssit ovatkin useilla markkinoilla lähellä kaikkien aikojen huipputasoja. Sijoittajat uskovat paranevaan makrotalouteen ja kauppasodassa toteutuvan ainakin osittain positiivinen lopputulema. Vaikka teollisuuden ostopäälliköiden indeksit ovat heikoilla tasoilla, palvelualojen vastaavat indeksit ovat pysyneet positiivisella puolella. Kulutusvetoinen Yhdysvaltain talous on pysynyt näin ollen vahvana, sillä palvelukysyntä määrittää pitkälti talouden suunnan USA:ssa. Edellä mainitut positiiviset odotukset ovat myös nostaneet korkoja molemmin puolin Atlanttia, ja Yhdysvaltain keskuspankki on ilmoittanut koronlaskujen olevan tältä erää jäissä.

 

Tulosennusteet ensi vuodelle ovat hieman laskeneet ja osakemarkkinan valuaatiot nousseet. Vuoden 2020 ennusteilla S&P 500 -indeksin P/E-luku on nyt noin 18,5, mikä on jonkin verran keskiarvoa korkeammalla. Yhdysvalloissa virta osakerahastoista on jatkunut ulospäin samaan aikaan, kun yhtiöiden osakkeiden takaisinostot jatkuvat ennätystasolla. Tilanne Hong Kongissa tuntuu pahenevan mutta toistaiseksi markkina on immuuni negatiivisille uutisille.

 

Kotimaan tuloskierrokselta eniten on puhuttanut Nokian tilanne. Heikot näkymät, osingon leikkaus sekä huolet yhtiön 5G-teknologian tasosta romahduttivat osakkeen ja Nokian kurssi on tätä kirjoitettaessa samalla tasolla kuin ennen matkapuhelindivisioonan myyntiä Microsoftille syksyllä 2013. Tästä huolimatta Suomen pörssi on jatkanut vahvana muun muassa metsäyhtiöiden ja Koneen vetäminä, ja kulman takana odottanee jälleen kerran antelias osinkokausi. Helsingin pörssi tarjonnee ensi keväänä keskimäärin noin neljän prosentin osinkotuoton huolimatta Nordean ja Sammon osinkojen laskusta.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.