Ajankohtaista

Markkinakatsaus 15.1.2021 07:33
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Monenlaisia Sign(a)aleja

 

Usko koronarokotusten tarjoamaan pelastukseen on pitänyt markkinat koholla koko alkuvuoden. Lyhyellä tähtäimellä talousnäkymiä kurjistavat kuitenkin käynnissä olevat ja myös mahdolliset uudet rajoitustoimet koronaviruksen torjunnassa. Lisäksi koronarokotteiden jakelussa ja rokotustahdissa on ollut toivomisen varaa. Lienee selvää, että talouden elpymistä joudutaan edelleen odottamaan. Markkinat kuitenkin uskovat koronan väistyvän ja sijoittajat katsovat vaikeiden aikojen yli – kuten ovat katsoneet jo viime kesästä lähtien. Talouden normalisoituessa kysynnän elpyminen saattaa yllättää positiivisesti. Säästämisasteet ovat korkealla, elvytysohjelmat jatkuvat ja patoutunutta kysyntää kertyy koko ajan lisää.

 

Massiiviset elvytysohjelmat ovat tulossa, ja jo pelkästään odotukset elvytyksestä ovat nostaneet muun muassa raaka-aineiden hintoja yhdessä nousseiden inflaatio-odotusten kanssa. Talouskasvua odotellessa ja pitkien korkojen noustessa (USA) pitkään epämuodikkaina pidetyt toimialat (perusteollisuus, pankit ja energia) ovat jo nostaneet päätään ja puheet sektorirotaatiosta ovat voimistuneet. Emme kuitenkaan usko voimakkaaseen korkojen nousuun; palkkainflaatiota ei länsimaissa ole juurikaan nähtävissä, ja keskuspankit tietävät riskit korkojen nousun vaikutuksesta markkinoille. Uskomme korkotason pysyvän alhaisena vielä vuosikausia.

 

Yhtiötasolla ajan henki tuntuu olevan, että uhkapelurit ovat siirtyneet pelipöydistä pörssisaliin treidaamaan, ja se näkyy myös markkinoilla. Sijoittajien suosikkeja ovat olleet muun muassa puhdas energia / vetyteknologia, sähköautot ja ruoantoimittajat ja joiltain osin yhtiöiden valuaatioissa on mielestämme ylilyöntejä. Ruokatoimitusyhtiö DoorDashin markkina-arvo on samaa luokkaa FedExin kanssa, ja polttokennoyhtiö Plug Powerin P/S-arvo (hinta/liikevaihto) on 53 (2022 ennuste). Vertailuun voidaan ottaa vaikkapa Wärtsilän P/S- tunnusluku, joka on noin yksi. Vauhti on nyt niin kovaa, että vahinkojakin sattuu: Elon Muskin suosittelema Signal-viestipalvelu (ei pörssissä) sotkettiin markkinoilla pieneen noteerattuun Signal Advance -yhtiöön, jonka kurssi nousi muutamassa päivässä 60 sentistä parhaimmillaan 70 dollariin.

 

Vaikka alkava tuloskausi jäänee isompien asioiden jalkoihin, ja viimeisen vuosineljänneksen tulokset ovat historiaa, seuraamme mielenkiinnolla tuloksia ja näkymiä sekä varsinkin osinkoehdotuksia tälle keväälle. Mahdollisesti nousevista osingoista saadaan hyviä signaaleja lähivuosien tuloskasvusta.

 

Katsaus vuoteen 2021

 

UB:n strategi Allan Eriksén ja UB Pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Jukka Rasku keskustelivat tulevaisuuden näkymistä. Mitkä teemat tulevat aiheuttamaan keskustelua sijoittajien parissa vuonna 2021?

 

Katso video:

 

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.