Ajankohtaista

Markkinakatsaus 13.5.2022 06:21
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Kylmää kyytiä markkinoilla

 

Näinhän siinä taas kävi, että edellisestä (21.4.2022) kirjoituksestani ei ehtinyt kuin muste kuivua, ja pörssit rysähtivät noin 10 prosenttia alaspäin. Erityisesti teknologiaosakkeissa liikkeet ovat olleet rajuja, ja pitkään indeksejä kannatelleet isot teknologiayhtiöt ovat nyt myös ottaneet osumaa. Esimerkiksi Amazonin arvosta haihtui noin 40 prosenttia kuukaudessa(!). Manaamani pelkotilat alkoivat realisoitua markkinoilla ja kyyti on ollut kylmää. Yleensä vallalla oleva ahneus loistaa poissaolollaan ja markkina kipuilee korkojen noususta, talous- ja tuloskasvunäkymien sumentumisesta ja monenlaisesta epävarmuudesta… Arvostuskertoimet laskevat monilla sektoreilla. Valopilkkuna arvoyhtiöt ovat kestäneet hyvin turbulenssia. Vaikka markkinatunnelma on äärimmäisen synkkä, muistetaan kuitenkin, että pörssissä katse on aina tulevaisuudessa ja nykäyksiä ylöspäin tulee myös. Markkinoilla hinnoitellaan nyt loppuvuoden ja ensi vuoden näkymiä.

 

Suomen markkina tarjoaa mahdollisuuksia

 

Pitkästä aikaa on paikallaan sanoa muutama sana myös Suomen markkinasta. Pienenä reuna-alueen pörssinä olemme saaneet osamme pörssilaskusta, ja tätä kirjoitettaessa laskua on noin 16 prosenttia vuoden alusta, ja viime syksyn huipuista jo noin 20 prosenttia. Pesuveden mukana on mielestäni mennyt myös laatuyhtiöitä. Esimerkiksi takavuosien kestosuosikin KONEen kertoimet ovat laskeneet selvästi. KONEen eteenpäin katsova P/E-luku on laskenut kolmestakymmenestä kahdenkymmenen tasolle, mikä on yhtiön historiassa alhainen lukema. Viiden prosentin osinko ja parin miljardin nettokassa tukevat tarinaa Kiina-peloista huolimatta. Toki muutkin konepajat ovat ottaneet osumaa, ja myös useista viime vuoden listautujista hype on haihtunut. Keskossa suurin koronaboomi lienee takana, mutta Keskon tulos on kuitenkin ollut hyvässä nousussa ja kurssi laskussa – hyvä yhdistelmä sijoitusta Keskoon harkitseville. Listaa kampaamalla voi tehdä hyviä löytöjä pörssin alelaarista. Suomen pörssissä globaaliin kasvuun pääsee mukaan kansainvälisten vientiyhtiöiden kautta. Niiden taseet ovat kunnossa ja osingot perinteisesti muhkeat. Vastuullisuusasiatkin ovat keskimäärin hyvällä tolalla. Tilastojen mukaan kansainväliset sijoittajat luottavat edelleen Suomeen – niin mekin.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.