Ajankohtaista

Markkinakatsaus 24.5.2023 06:30
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Kun Suomi putos puusta...

 

Markkinat ovat pysyneet vahvassa vedossa kevään edetessä. Etenkin eurooppalaisissa pörsseissä kehitys on ollut erityisen vahvaa muun muassa luksustuoteyhtiöiden ja lääkefirmojen vetäminä. Saksan DAX-indeksi nakuttelee uusia huippuja, ja taantumapelot sekä Yhdysvaltain (vähän välein toistuva) velkakattodraama eivät tunnu sijoittajia häiritsevän. Tässä kohtaa on hyvä todeta, että Yhdysvalloissa indeksejä ovat kannatelleet lähinnä isot teknologiayhtiöt, ja knoppitiedon ystäville muistutus: Applen markkina-arvo on suurempi kuin koko Russell 2000 -indeksin yhtiöiden arvo.

 

Helsingin pörssin kehitys on puolestaan ollut varsin nihkeää. Suomi alkoi jäädä jälkeen muun Euroopan vedosta viime syksynä, jolloin syklinen pörssimme alkoi reagoida taantumapuheisiin. Myös Kiinan talouden nousu koronakuopasta on ollut ennakoitua hitaampaa, millä on ollut negatiivinen vaikutus syklisiin yhtiöihimme. Elisaa ja Metsoa lukuun ottamatta Helsingin pörssin kymmenen suurimman yhtiön kurssit ovat pakkasella vuodenvaihteesta mitattuna. Erityisesti metsäyhtiöissä jälki on ollut rumaa. Sellun hinnan raju ja nopea lasku yhdistettynä edelleen nouseviin puukustannuksiin on huono yhtälö ja johtanee väistämättä tuotannonrajoituksiin sekä lomautuksiin teollisuudessa. Metsäyhtiöt ovat kuitenkin huippukunnossa parin erittäin hyvän vuoden jälkeen ja tässä kohtaa mielestäni pitäisi jatkaa investointeja innovaatioihin ja tulevaisuuden kasvuun.

 

En kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon Suomen suhteen, vaan uskon tähän markkinaan jatkossakin. Helsingissä kurssit ovat alhaalla suhteessa muihin markkinoihin, yhtiöt ovat hyvässä kunnossa ja valuaatiot vähintäänkin järkeviä. Yksittäisiä yhtiöitä mainostamatta, esimerkkinä UPM-Kymmene, joka arvostetaan tällä hetkellä P/E-luvulla mitattuna tasolle 11 (vuoden 2024 ennuste) selvästi laskeneiden tulosennusteiden jälkeen. Esimerkkejä löytyy lisää, olisiko siis aika miettiä Suomi-painon lisäämistä sijoitussalkussa?

 

 

Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.