Ajankohtaista

Markkinakatsaus 7.11.2022 06:15
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Korkokäännettä odotellessa


Yhdysvaltain keskuspankin viesti markkinoille oli selvä: koronnostot jatkuvat, ja korot jäävät ylös pidemmäksi aikaa. Tällä hetkellä markkinat ennustavat korkohuipun osuvan ensi kesälle. Sitä odotellessa markkinat jatkavat heiluntaa keskuspankkien liikkeitä peilaten. Inflaationumerot ratkaisevat, milloin koronnostosykli päättyy, mutta lisäksi keskuspankin toimenpiteitä ennustaessa on hyvä muistaa, että Yhdysvaltain työmarkkina on erittäin vahva ja se mahdollistaa tiukan rahapolitiikan jatkossakin.

 

Q3-tuloskausi on loppumaisillaan, ja tulokset ovat olleet jälleen kerran hyviä. Uutena elementtinä tällä tuloskierroksella on isojen teknologiayhtiöiden useat tulospettymykset, pois lukien Apple. Jo aiemmin muun muassa koronnostoista alkanut teknologiayhtiöiden kurssilasku on nyt osunut myös jättiteknoihin – kasvu on hyytymässä ja valuaatiot tasoittumassa näissäkin yhtiöissä. Kurssiliikkeet ovat olleet todella rajuja: vuodenvaihteesta esimerkiksi Meta Platforms on laskenut 74 %, Amazon 46 % ja Alphabet 42 %. Näitähän hinnoitellaan kohta arvoyhtiöinä!

 

Spekulaatiot Kiinan talouden avaamisesta ovat jatkuneet ja nostaneet pörssikursseja Kiinassa. Euroopan luisuessa kohti taantumaa Kiinan talousmoottorin käynnistyminen pehmentäisi vanhan mantereen talouskurimusta. Tämän talven osalta pahimmat pelot energiaan liittyen ovat helpottaneet, kaasuvarastot ovat täynnä ja sähkön hinta on laskenut. Varsinkin Saksassa kannattaa kuitenkin totutella viileään sisäilmaan tulevana talvena. Energiamarkkinan kestävyyttä testataan lisää ensi vuonna, kun kaasun- ja myös öljyntuonti Venäjältä lienee nollassa ja LNG-kaasulasteista kilpaillaan verisesti muun muassa Kiinan kanssa.

 

 

 

Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.