Ajankohtaista

Markkinakatsaus 20.9.2021 06:05
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Kiinassa politiikka säteilee pörssikursseihin

 

Alkusyksyn uutisvirtaa on hallinnut Kiina. Hallitsevan puolueen poliittisella agendalla on ollut muun muassa tavoite tasaisempaan tulonjakoon eli korkeammat verot suurituloisille, ja hallinnon halu suitsia teknologiayhtiöiden valtaa. Edellä mainitut säteilevät suoraan luksustuote- ja teknologiayhtiöihin, joiden pörssikursseissa on nähty voimakasta laskua. Rajoitukset puolestaan heijastuvat yksityiseen opetussektoriin (kansallistaminen?) sekä yleisesti (uhka)pelaamiseen. Lisäksi kiinteistökehittäjä Evergranden, jopa Kiinan mittakaavassa massiivisen, 300 miljardin dollarin, velkalastin järjestely resonoi koko Kiinan jo muutenkin velalla kyllästettyyn talouteen. Kiinan kasvu onkin hyytymässä viimeisimpien lukujen mukaan; taloudelle tärkeän vähittäiskaupan kasvu on vuositasolla enää 2,5 %.

Kuten useasti todettu, syksy on vaikeaa aikaa markkinoilla ja tänäkin syksynä monet möröt kömpivät esiin. Tällä hetkellä yritysten tuloskasvu on kuitenkin hyvällä tolalla ja talouskasvua löytyy, vaikkakin kasvuvauhti on hiipumassa. Viimeisimmät inflaatioluvut eivät ole enää aiheuttaneet isompia väristyksiä markkinoilla. Talouskasvun hidastumisen pelko yhdistettynä jo kovasti nousseisiin pörssikursseihin aiheuttaa tietysti pohdintaa markkinoilla. Tässä kohtaa on hyvä noteerata, että erityisesti Yhdysvalloissa viime aikojen pörssinousu on ollut lähinnä teknologiavetoista. Muiden yhtiöiden, sekä keskisuurten että pienempien, kurssikehitys on ollut maltillisempaa jo puolen vuoden ajan.

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.