Ajankohtaista

Markkinakatsaus 12.2.2020 14:53
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Kiinan talous karanteenissa

 

Tuloskauden lisäksi viime viikkojen merkittävin aihe sijoitusmarkkinoilla on ollut luonnollisesti koronavirus ja siihen liittyvä uutisointi. Viruksella on merkittävä negatiivinen vaikutus Kiinan talouteen. Tuotantoketjut häiriintyvät, kulutusyhtiöt, erityisesti luksustuoteyhtiöt, matkailu ja logistiikka kärsivät merkittävästi, ja Kiinan koko talous tulee ottamaan kovan iskun ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Kiinan merkitys globaalissa taloudessa on tänä päivänä paljon suurempi kuin edellisten epidemioiden aikaan. Oman lisänsä Kiinan tilanteeseen tuo yli 5 %:iin kohonnut inflaatio, joka johtuu lähinnä elintarvikkeiden hinnannoususta. Kiinan talousongelmat säteilevät merkittävällä tavalla myös muihin talouksiin. 

 

Mutta kuten aiemminkin olemme todenneet, markkinoiden sietokyky ulkoisille shokeille on uskomattoman kova, ja tätä kirjoitettaessa useat osakeindeksit jahtaavat uusia ennätyksiä. Kauppasota, Brexit-käänteet sekä geopoliittiset jännitteet eivät ole merkittävästi heiluttaneet markkinoita. Myös aiemmissa epidemioissa, kuten SARS:issa vuosina 2002-2003, pörssit palautuivat nopeasti alkuvaiheen kurssilaskun jälkeen. Viime vuosien aikana oikeastaan vain keskuspankkien toimet ovat saaneet sijoittajat yllättymään: ensin negatiivisesti 2018-2019 vuodenvaihteen kieppeillä Fedin viimeisimmän koronnoston yhteydessä, ja nyt toiseen suuntaan koronlaskujen ja rahapoliittisen elvytyksen jatkuessa.  

 

Koronavirukseen liittyen osakemarkkina ilmeisesti uskoo V-muotoiseen korjausliikkeeseen, eli talouden aktiviteetin uskotaan palautuvan nopeasti entiselle tasolleen. Raaka-aineet, kuten öljy ja teollisuusmetallit, sekä pitkät korot diskonttaavat kuitenkin synkempää talousnäkymää. Keskuspankkien koronlaskuilla ja elvytystoimilla lienee oma osansa osakemarkkinoiden vahvuuteen. Yhdysvalloissa tuloskausi on ollut odotusten mukainen. Ennusteissa on tuloskasvua edelleen noin 10 % tälle vuodelle. Helsingin pörssissä osinkovirta jatkuu vuolaana huolimatta muutaman ison yhtiön osinkojen leikkauksista.

 

 

Esitetty informaatio perustuu UB:n omiin arvioihin ja UB:n luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja UB voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.