Ajankohtaista

Markkinakatsaus 18.4.2023 08:45
Teemu Perälä, salkunhoitaja

Euroopan pörsseissä vahva alkuvuosi

 

Euroopan pörssien vahvuus on saattanut yllättää monet markkinoita seuraavat alkuvuonna. EuroStoxx50-indeksi on noussut jo noin 15 prosenttia muun muassa luksustuoteyhtiöiden, lääkefirmojen ja autosektorin vetäminä. Euroopan veto on jättänyt taakseen jopa Yhdysvaltain markkinan, mikä on perin harvinaista. Pankit ovat jo toipuneet kevään pohjilta, ja Kiinan talouden avautuminen etenee, mikä tukee Euroopan syklisempiä pörssejä. Toisaalta taas oma kotipörssimme on ollut varsin vaisu verrattuna muuhun Eurooppaan. Indeksimielessä meitä painaa muun muassa metsäyhtiöiden heikko kehitys, jonka takana ovat kovat kustannuspaineet puun hinnan kautta ja hinnanlaskut lopputuotteissa. Nokia ei liiku mihinkään, ja Fortum sekä Sampo ovat olleet vaisuja. Lopputuloksena on vain noin 4 prosentin nousu Helsingin pörssin portfolioindeksillä mitattuna. Uponorin, Rovion ja Caverionin ostotarjouksiin viitaten jotkut kuitenkin näkevät edelleen, että Suomesta löytyy ”hyviä ja halpoja” yhtiöitä.

 

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi on käynnistymässä ja erityisesti pankkien tulos- ja tasekunto kiinnostaa. Pankkisektorin (piilevistä) riskeistä saimme taas aikamoisen varoituksen maaliskuussa. Tällä kertaa taisimme selvitä säikähdyksellä, vaikka tästä jälkiä talouteen todennäköisesti jääkin. Merkkejä pankkien luotonannon kiristymisestä on jo näkyvissä. Lisäksi tällä tuloskierroksella etsitään merkkejä Kiinan talouden avautumisen vauhdista.

 

Toukokuu on nurkan takana ja tilastot tukevat markkinan rauhoittumista varsinkin näin kovan alkuvuoden jälkeen. Viimeisen 30 vuoden aikana S&P500-indeksissä touko-lokakuun tuotto on ollut 2 prosenttia, kun taas marras-huhtikuun tuotto on ollut 7 prosenttia. Eli jos nyt myyt, niin muista ostaa syksyllä takaisin!

 
Esitetty informaatio perustuu United Bankersin omiin arvioihin ja United Bankersin luotettavina pitämiin lähteisiin. Johtopäätösten perustana oleva informaatio voi muuttua nopeasti, ja United Bankers voi muuttaa markkinanäkemystään ilman eri ilmoitusta. Mitään esityksen kautta saatavaa informaatiota ei pidä sellaisenaan käsittää kehotukseksi ryhtyä sijoitustoimenpiteisiin.