Sell in May and go away -sanonta tuntuu edelleen pitävän paikkansa. Toukokuu oli vahvan alkuvuoden jälkeen harvinaisen synkkä kuukausi osakemarkkinoilla. Useat indeksit laskivat toukokuussa 5–7 % ja 200 päivän liukuva keskiarvo on rikottu jo monessa indeksissä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota on ottanut uusia kierroksia, ja virkamiestapaamiset maiden välillä ovat jäähyllä. Yllätyksenä saimme kuulla presidentti Donald Trumpin määräävän Meksikolle tullimaksut. Tullit uhkaavat tulla voimaan jo 10.6. ja ne ovat alkuun viiden prosentin suuruiset. Edellä mainittujen tullien toteutumisella olisi luonnollisesti negatiivinen vaikutus kansainvälisiin tavaravirtoihin ja kauppaan. Epävarmuuden lisääntyessä paineet tulos- ja talouskasvuennusteiden laskuun kasvavat edelleen.
Korkomarkkinat diskonttaavat jo keskuspankilta koronlaskuja Yhdysvalloissa, kun taas Euroopan korkomarkkinoilla tilanne jatkuu kaksijakoisena: Saksan kymmenvuotisen valtionlainan tuotto on tällä hetkellä kaikkien aikojen alimmalla tasollaan (-0,2 %), kun taas Italian vastaava laina tuottaa 2,6 %. Italian politiikan kiemurat, nokkapokka EU:n kanssa sekä budjettiongelmat yhdistettyinä massiiviseen valtionvelkaan pitävät Italian riskilisiä koholla. Korkoero on jo melkoinen verrattuna vaikkapa Espanjan ja Portugalin yhtä pitkiin valtionlainoihin, jotka tuottavat noin 0,7–0,8 %.
Uutisvirta on ollut negatiivista, ja positiivisia asioita joudumme miettimään toden teolla. Useat pörssin toimialat diskonttaavat jo varsin synkkää tulevaisuutta. Muun muassa metsäteollisuus ja pankit kuuluvat kovimpiin laskijoihin. Näillä sektoreilla odotukset ovat alhaalla ja niihin pääsee nyt järkevillä arvostustasoilla kiinni. Sijoittajan on hyvä pitää mielessä, että globaalisti talous kasvaa edelleen ja erityisesti Yhdysvalloissa talouskasvu, työllisyys ja ostopäällikköindeksit ovat yhä vahvoja ja palkat nousussa.