Ajankohtaista

Blogi 19.10.2018 14:31
Jani Lehti, toimitusjohtaja, UB Omaisuudenhoito Oy

UB Smart vietti sijoitusstrategiansa 3-vuotisjuhliaan 24. syyskuuta 2018. Tunnustuksena hyvin tehdystä salkunhoitotyöstä Morningstar antoi viime viikolla UB Smartille peräti viisi tähteä, mikä tarkoittaa, että rahasto kuuluu oman luokkansa parhaimpien joukkoon. Smartin salkunhoitotiimi osasi odotella tähtiä, mutta täydet viisi tähteä heti ensimmäisenä mahdollisena ajankohtana oli kaikesta huolimatta mieluisa yllätys!
UB Smart hajauttaa varansa globaalisti kolmeen omaisuusluokkaan: osakkeisiin, korkoihin ja reaaliomaisuuteen. Laajan hajautuksen ensisijaisena tarkoituksena on mahdollistaa rahaston tuottotavoitteen saavuttaminen alhaisella riskitasolla. UB Smartin salkunhoitotiimi on noudattanut kurinalaisesti valittua strategiaa: salkun hajautus on ollut laajaa ja osakepainoa on muutettu vain markkinoiden ylilyöntitilanteissa. Yksittäisiä osakeriskejä ei muutamaa listautumisantia lukuun ottamatta ole otettu. Strategia on toiminut erinomaisesti ja UB Smartin keskimääräinen vuosituotto oli ensimmäisen kolmen vuoden ajalta 7,3 %. Samalla rahaston riskitaso on ollut verrattain alhainen. Näistä syistä Suomen Sijoitustutkimus noteerasi vuoden 2017 rahastovertailussaan UB Smartin riski-tuotto-suhteeltaan luokassaan kaikkein tehokkaimmaksi suomalaiseksi rahastoksi.

Positiivista kehitystä myös vaikeissa markkinaolosuhteissa

Kuluva vuosi on ollut sijoitusmarkkinoilla haastava. Bondimarkkinat ovat tuottaneet miinusta, kuten myös Euroopan ja kehittyvien talouksien osakemarkkinat. Ainoana valopilkkuna on oikeastaan ollut Yhdysvallat, jossa pörssikurssit ovat takoneet viime viikkoihin saakka jatkuvasti ennätyslukemia. Myös UB Smartin salkussa osake- ja korkosijoitusten tuotto on jäänyt alkuvuonna vaatimattomaksi. Reaaliomaisuussijoitukset kiinteistöihin ja metsään ovat kuitenkin tuottaneet tasaisesti, ja salkun kokonaistuotto on näihin päiviin saakka pysynyt plussan puolella melko suurista markkinaheilahteluista huolimatta.

Lokakuun pudotus osakemarkkinoilla on ollut sen verran suuri, että UB Smart on alkanut kasvattaa osakesijoitusten painoa alipainosta lähemmäksi neutraalia. Mikäli kurssilasku jatkuu tulevina viikkoina edelleen jyrkkänä ja ilmassa alkaa olla ylilyönnin makua, siirtyy UB Smart strategiansa mukaisesti ylipainoon osakesijoituksissa. Ylipainoa voidaan lähteä purkamaan, kun kurssit ovat jälleen palautuneet tavanomaisemmalle tasolle. UB Smartin yksinkertainen strategia on osoittanut toimivuutensa nykyisissä vaihtelevissa olosuhteissa ja salkunhoitotiimi noudattaa sitä tiukasti jatkossakin. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan sijoittajille tasaista 5–10 % vuosituottoa myös tulevaisuudessa.