Osakemarkkinat sulattivat varsin lyhyessä ajassa kesäkuisen shokkiuutisen Britannian EU-eroa kannattaneiden voitosta ja kurssit kääntyivät nousuun parin päivän rökityksen jälkeen. Kesä-heinäkuun vaihteessa käynnistynyt positiivinen vire on jatkunut markkinoilla aivan viime päiviin saakka. Nyt paras puhti näyttäisi kuitenkin hiipuneen. Sentimenttiä ovat heikentäneet epävarmuus Yhdysvaltojen keskuspankin, Fedin, tulevien koronnostojen aikataulusta sekä huoli EKP:n odotettua heikommasta sitoutumisesta velkakirjaostojen jatkamiseen nykyisen osto-ohjelman päättyessä maaliskuussa 2017. Näiden tekijöiden seurauksena ennätyksellisen alhaiset pitkät korot ovat olleet lievässä nousussa. Myös Japanissa on alettu kyseenalaistaa maan keskuspankin pitkään jatkuneet massiiviset arvopaperiostot. Korkoliikkeet ovat olleet absoluuttisesti pieniä, mutta eräänlainen merkki keskuspankkiuskon heikkenemisestä.
Osakemarkkinoiden loppukesän suotuisan kehityksen jälkeen volatiliteetti on kääntynyt nousuun. Yhdysvalloissa vielä elokuussa kaikkien aikojen ennätyksiä rikkonut osakemarkkina on korjannut muutamia prosentteja alaspäin. Euroopassa merkittävät osakeindeksit eivät jaksaneet murtaa loppukesän aikana viime talven ja kevään huippuja, minkä seurauksena kurssit ovat viime päivinä laskeneet Yhdysvaltojen vanavedessä.
Viimeaikaisten kurssiliikkeiden taustalla on yhä enemmän poliittiseksi luokiteltavia riskejä. Yhdysvaltojen presidentinvaalitaistelussa ehdokkaat ovat aloittamassa loppukiriä tilanteessa, jossa Hillary Clinton johtaa suoraa äänestystä edelleen niukasti 46,3/43,6. Momentti on kuitenkin Clintonin terveyteen liittyvien kysymysten vuoksi kääntynyt Donald Trumpin puolelle. Osakemarkkina ei ole diskontannut Trumpin mahdollista voittoa, joten hänen siirtymisensä vaalikamppailun johtoon voisi heilutella kursseja.
Euroopassa poliittinen epävarmuus on niin ikään kasvussa. Saksassa Angela Merkelin puolue CDU hävisi Mecklenburgin paikallisvaaleissa yllättäen protestipuolue Alternativ für Deutschlandille, jonka ennustetaan ensi vuoden vaaleissa saavan ensimmäistä kertaa edustuksen liittopäiville. Maahanmuuttopolitiikan lisäksi protestihengen taustalla ovat olleet myös negatiiviset talletuskorot sekä EKP:n velkakirjaostot. Merkel puolueineen joutuneekin jatkossa kuuntelemaan kansan ääntä yhä enemmän, mikä toisaalta pienentää myös EKP:n liikkumavapautta.
Italiassa tuskaillaan pankkisektorin ongelmien ja toisaalta lähestyvän kansanäänestyksen kanssa. Pääministeri Renzi on ilmoittanut eroavansa, jollei kansa anna tukea hänen hallituksensa ajamille uudistuksille. Vaaliennuste on tällä hetkellä 65 % Renziä vastaan. Jos pääministeri tappion kohdatessa lunastaa lupauksensa, Italiaan muodostetaan ilmeisesti virkamieshallitus, jonka aikana kaikki reformihankkeet käytännössä seisahtuvat. Jokerina Rentzi voisi yrittää pankkien pääomittamisoperaatiota, jonka seurauksena tallettajat = äänestäjät välttäisivät tappiot ja Renzi voittaisi äänestyksen.
Kiinan talouden kasvun hidastumisesta on puhuttu jo pidemmän aikaa. Toisin kuin alkuvuonna Kiinan kasvunäkymiin liittyvä epävarmuus ei kuitenkaan ole viime aikoina ollut juuri esillä. Maan johto vakautti talven markkinaturbulenssin seurauksena tilanteen käynnistämällä uudelleen voimakkaan velkavetoisen elvytyksen. Samalla maan johto halusi osoittaa olevansa tilanteen herra ainakin lyhyellä tähtäimellä. Koska uusi viisivuotiskausi uusine johtajineen käynnistyy 2017 lopulla, voisi olettaa ”vakauden säilyttämisen” löytyvän johdon toivelistan kärjestä siirtymäaikana.
Pienenä valopilkkuna voidaan nähdä Suomen talouden kääntyminen orastavaan nousuun. Tunnelmat ovat nousseet synkimmistä tasoista hieman optimisempaan suuntaan. Merkittävää talouskasvua ei Suomessa vieläkään ole näkyvissä, mutta talouden syvin syöksy vaikuttaisi taittuneen. Muun muassa luokituslaitos S&P muutti arviotaan Suomen näkymistä positiivisempaan suuntaan.
Syys- ja lokakuu ovat perinteisesti olleet riskimarkkinoille haastavaa aikaa. Tänäkin vuonna lista mahdollisista epävarmuustekijöistä on kohtuullisen pitkä, ja ne saattavat aiheuttaa markkinoilla korjausliikkeitä. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinat pysyvät kuitenkin houkuttelevina, sillä vaihtoehtoisia sijoituskohteita on vaikea löytää. Nykyisessä matalien korkojen ympäristössä sijoittaja etsivät ennen kaikkea vakaata osinkotuottoa maksavia yhtiöitä salkkuunsa.