Ajankohtaista

Blogi 11.8.2016 15:48
Allan Eriksén, strategi, sijoitusjohtaja – instituutiovarainhoito

Sijoitusmarkkinoiden kannalta alkukesän selvästi merkittävin tapahtuma oli 23. kesäkuuta järjestetty kansanäänestys Britannian EU-jäsenyydestä (Brexit). Ennen äänestystä markkinoilla elettiin odottavissa tunnelmissa ja kurssit sahailivat edestakaisin äänestystulosta odotellessa. Äänestystulos, jossa EU-eroa kannattavat saivat enemmistön, oli melkoinen yllätys markkinoille ja kurssipudotus sen seurauksena varsin voimakas.

Myrskyn laannuttua sijoittajat totesivat, ettei asioiden tila lyhyellä aikavälillä juuri muuttunutkaan, vaan mahdolliset negatiiviset talousvaikutukset ilmaantuvat vasta pitkällä viiveellä. Lisäksi keskuspankkien voimakkaan tuen uskotaan todennäköisesti ennaltaehkäisevän pahimmat tulemat. Keskuspankkielvytyksen seurauksena riskitön eurokorkokäyrä on vakiintunut negatiiviseksi aina kymmeneen vuoteen saakka. Yhä laskevat ja jopa negatiiviset korot aiheuttavat painetta siirtää sijoituksia pois korkotuotteista muihin houkuttelevampaa tuottoa tarjoaviin omaisuusluokkiin. Tämä ilmiö on jatkunut Brexitistä huolimatta.

Euroopan osakemarkkinat ovat pääosin korjanneet takaisin Brexitiä edeltäville tasoille. Hämmästyttävintä lienee Britannian omien osakemarkkinoiden, myös kotimarkkinayritysten, selvästi Euroopan keskiarvoa parempi kehitys ja vastaavasti Etelä-Euroopan edelleen heikko kehitys. Voisikin sanoa että Brexit aiheutti toistaiseksi vain volatiliteettipyrähdyksen.

Keskustelu pankkisektorin ongelmaluotoista ja pääomittamistarpeesta etenkin Italiassa on jatkunut kesän yli. Italian pääministeri Renzi yrittikin hyödyntää Brexit-shokkia saadakseen poikkeusluvan tukea maansa pankkeja EU-säädösten vastaisesti veronmaksajien varoin ilman, että pankkien velkakirjasijoittajilta olisi vaadittu uhrauksia. Pankit ovat olleet yksi vuoden heikkoimmista toimialoista Euroopassa. Tosin kurssien toipuminen on nyt myös pankkisektorilla hyvässä vauhdissa.

Euroopan ulkopuolella Yhdysvaltojen osakemarkkina on viime viikkoina lyönyt vanhoja kurssiennätyksiä. Noteeraamisen arvoista on myös kehittyvien markkinoiden (Emerging Markets) pirteys. MSCI EM -indeksillä mitattuna kehittyvien maiden osakemarkkinat ovat vuoden alusta tuottaneet noin 13 % kehittyneiden markkinoiden vastaavan indeksin jäädessa 4 %:iin.

Nyt tarvittaisiin vielä positiivisia yllätyksiä talousdataan sekä tulosennusteisiin johtamaan keskuspankkien säveltämää duurikonserttoa.